Magische Schoonheid

Ik ben betoverd door de magische vonk die ik in alles en iedereen ervaar. Door de levenskracht in de natuur en de mensen die ik ontmoet. Ik wil het kennen en in beelden vastleggen.

Mijn ogen nemen zo immens veel schoonheid en details waar, dat ik soms wel eens wens dat er binnenin mijn ogen een camera met me mee zou draaien.

Toch is de camera pas later een rol gaan spelen. Tekenen en schilderen waren mijn eerste liefdes. Gevolgd door etsen en lithografie, waarmee ik afstudeerde aan de Kunstacademie van Utrecht.

Lang dompelde ik mij onder in experimenten met inkt, abstracties en texturen, om daarna weer bij het figuratieve terug te keren. Daarin schilderde ik mythische en sjamanistische onderwerpen. Thema’s die diep met mijn eigen leven verbonden waren en ook een gebied waarin ik werkzaam was.

Schilderen als een monnik

Na een ingrijpende verandering in mijn leven ging ik Engelen maken. Als digibeet was het voor mezelf een enorme verrassing dat ik ze digitaal ging schilderen. Aanvankelijk begon ik met het maken van Engelen van gescheurde papierstukjes. Tot de dag dat ik deze papieren engelen fotografeerde en er een als hele grote print liet drukken. De afdruk leek bijna een olieverfschilderij en ik vond hem prachtig, maar de overgangen tussen de diverse papierstukjes waren nog te rommelig. Om het beeld coherent te maken was er meer raffinement nodig. Dat is hoe ik in het bewerken van fotobeelden rolde.

Vanaf dat moment heb ik mij zeven jaar als een monnik aan het digitaal schilderen van Engelen gewijd. Groeiend in de verfijning van het werken met de digitale pen en het invoegen van delen van mijn fotografie. Tot er een moment kwam dat ik zo fotografisch ging schilderen, dat de grens tussen fotografie en dat wat ‘getekende fotografie’ was, niet langer zichtbaar was. Met de intrigerende vraag of details nu met mijn digitale pen ‘verzonnen’ zijn, of zijn gefotografeerd, ben ik op een nauwelijks waarneembare scheiding met de fotografie beland, terwijl de beeltenissen op mijn digitale schilderijen altijd maar gedeeltelijk in de realiteit bestaan. In de collectie Engelschilderijen is deze ontwikkeling van mijn werk duidelijk terug te zien. De ­­­­­­­­­­­­­­eerste Engel-schilderijen zijn heel tekenachtig en nog gebaseerd op de papieren Engelen. Latere werken geven een verwijzing naar de Pre-Rafaëlieten, om daarna richting realisme te ontwikkelen.

Een beeldende reis

De reis in het landschap van mijn verbeelding zet zich voort en verandert gaandeweg. De wereld van de Engelen, en dan vooral van de Engel in de mens beroert mij diep en zal dat blijven doen. Maar de mystieke kracht die het leven inspireert stuurt mij steeds weer naar andere ontdekkingen. Momenteel maak ik werken die ik Droomportretten noem. Ze gaan over de mens en haar unieke zijn in de grote kosmos. Iedereen heeft daarin een bijzondere eigenschap, een talent dat onmisbaar is in het grote geheel. Vaak zien we daar zelf de bijzonderheid niet van en weten anderen veel beter dan wijzelf wat onze bijzondere kracht is. In een opdracht vind ik het een uitdaging om de uniciteit van  mijn opdrachtgevers, het kostbare van hun aanwezigheid, samen met hen te vertalen. Om het prachtige stukje universum die zij in deze wereld zijn, zichtbaar te maken in een betoverend kunstwerk.

Allemaal zijn we deel van een machtige kosmos die op een mysterieuze wijze door ons heen vlecht. Onverbrekelijk samen, dat is wat ik verbeeld. 

Met dank aan Boris Trentelman voor mijn portret en Charlotte Odijk voor de foto in mijn studio.

“I have always painted pictures where human love floods my colors.”

Marc Chagall

“The privilege of a lifetime, is to become who you truly are.”

C.G. Jung